Geslaagde zonnig project in Afrika.

Op 2 juli 2006 bestond ons bedrijf ACIM accubedrijf 50 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum hebben wij een groot feest gevierd. Daar hebben wij onder klanten, leveranciers, familie en vrienden een bedrag van ruim 4000 euro opgehaald, dit in plaats van goedbedoelde maar vaak overbodige cadeau´s. Dit geld heeft Acim omgezet in complete zonne- energiesystemen bestaande uit zonnepanelen, accu´s, spanningsregelaars, omvormers en gereedschap. Deze materialen hebben wij geschonken aan de stichting Kilimanjaro. Wij hebben natuurlijk ook aangeboden om al deze materialen zelf te monteren. De stichting Kilimanjaro is opgericht door Peter Melkert, patholoog in Amstelveen maar ook liefhebber van het Castricumse strand, zodoende ben ik ook met hem in contact gekomen. De stichting heeft tot doel het bijscholen van plaatselijke Tanzaniaanse doktoren door Nederlandse artsen, waaronder ook de Castricumse huisarts Aart Leemhuis.  Peter Melkert heeft verleden jaar al het voormalige strandpaviljoen " Club Zand" overgenomen van Frans Zuurbier en verscheept naar Tanzania. Dit paviljoen kent u niet meer terug, het staat op een stevige betonvloer, is opnieuw geschilderd en van een nieuw dak voorzien. Wij hebben dit paviljoen 2 weken geleden voorzien van een compleet zonne-energiesysteem en een 12 Volt verlichtingssysteem. Het hele paviljoen staat nu volop in het licht dankzij de zonne-energie.
De 2e locatie die we van zonne-energie hebben voorzien is klein ziekenhuisje valkbij Arusha.
Dit ziekenhuisje en de daarnaast gelegen questhouses zijn zo´n 10 jaar geleden gebouwd met subsidie uit een Zweeds project.  Het complex heeft wel een 230Volt aansluiting ( gemeten 210V)  maar opgewekt door een waterkrachtcentrale. Geen water, geen elektriciteit. In de droge periode worden sommige delen van Tanzania gewoon afgesloten van elektriciteit. Dit kan enkele dagen en zelfs soms weken duren. Voor het ziekenhuis een regelrechte ramp. Dankzij ons project is het ziekenhuis altijd voorzien van elektriciteit. De verlichting is direct aangesloten op de 12 Volts accuset, die weer wordt geladen door de zonnepanelen. Daarnaast is nog een systeem gemonteerd wat 12Volt gelijkspanning omzet in 230Volt wisselspanning. Deze energie wordt gebruikt voor de computer en eventueel voor een kleine koelkast om de medicijnen koel te houden.
Ik kon tijdens dit project rekenen op de steun van m´n 2 vrienden Martin Klaver en Sikko de Brouwers. Direct na het ontvangen van de uitnodiging voor het feest werd ik door ze gebeld met het aanbod om me in Afrika te helpen. Dit aanbod heb ik natuurlijk niet afgeslagen, onder voorwaarde dat ze de reis- en verblijfkosten zelf zouden betalen.Ze hebben me uitstekend geholpen met het monteren van de verlichting en bekabeling. Zonder hun steun had ik het project niet afgekregen en nu was er zelfs nog tijd om een excursie te maken naar de Ngorrogorrokrater en de Serengeti vlakte. Het is heel bijzonder om van dichtbij de dieren in hun natuurlijke omgeving te kunnen bekijken en fotograferen.
We kunnen terugkijken op een bijzonder geslaagd project, waarbij m´n grootste zorg toch wel was: komt alles wel op de plaats van bestemming. De container is in september 2006 verscheept en stond al geruime tijd in Tanzania. De verhalen die ik van klanten en vrienden had gehoord, dat de plaatselijke bevolking zeer behulpzaam is met het, op eigen initiatief, leegmaken van containers bleken gelukkig niet waar. Na wat gerommel aan de verroeste sloten, waarbij cola toch weer z´n nut bewijst, gingen de sloten open. Alles wat er in de container gestopt was stond er nog in! Een pak van ons hart.  Van muggen hebben we gelukkig geen last gehad en ook de voorspelde buikkrampen bleven uit. Op het moment dat wij er waren was het regentijd zodat de temperatuur zeer verdraagzaam was en met de regen viel het gelukkig reuze mee. Wat me is opgevallen is dat ik geen enkele zonneboiler heb gezien in Tanzania. En dat in een land waar de zon 360 dagen per jaar schijnt. Misschien iets voor de volgende keer, kunnen we meteen controleren of alles wat we hebben aangelegd nog werkt.

Hans Gosselink  ACIM