Ons bedrijfspand

We kunnen u , met trots, melden dat we, gemeten over het jaar 2007 t.m 2019 geen elektrische energie van het net hebben gebruikt. We zijn  waarschijnlijk het eerste en enige bedrijfspand in Nederland ( misschien wel Europa?) met een "energie nul" , of zo zoals dat tegenwoordig heet : "een nul op de meter" status. En dit is inclusief de verwarming d.m.v. een warmtepomp. Daarnaast laden wij regelmatig de accu's van onze "plug in" Prius ook goed voor ca 5000 km / jaar.

Onlangs kwam er in het nieuws dat een fabrikant van elektrische auto's, een "accubatterij voor in de meterkast" op de markt ging brengen. Het zou om een nieuw systeem gaan om energie op te slaan en die te gebruiken als de zon niet schijnt. Wij gebruiken zo'n systeem al meer 20 jaar!.

Ons bedrijfspand is voorzien van een netgekoppeld zonne-energie systeem dat bestaat uit 18 panelen JA-Solar SPM270 , goed voor 48 kW peak en ons tuinhuis is voorzien van 10 panelen Canadian Solar 250, goed voor 2,5 kW peak.
Daarnaast hebben we ca 1000 Wp ge-instaleerd t.b.v. ons autonome systeem  Deze zonnepanelen  laden de accubatterij van 24V 1000Ah . Uit deze accubatterij halen we de elektrische energie voor de verlichting in de werkplaats,  het kantoor ,buitenverlichting, pinapparaat! etc. Het is vooral leuk als de netspanning wegvalt. Ik rol even een verlengsnoer uit en laat de lampen in de woonkamer branden. Als de storing langer duurt sluit ik ook de vriezer, koelkast en TV aan. In de werkplaats merk ik trouwens niets van de stroomstoring.