HISTORIE ACIM ACCUBEDRIJF      
      
In 1956 begon mijn vader, Henk Gosselink in Amsterdam  een accubedrijf met de naam: ACIM. Deze letters stonden voor ACcu IMport. Indertijd konden met eenvoudige middelen accu's gemaakt  worden. Accuplaten werden bij collega fabrikanten in Nederland, BelgiĆ« en Duitsland gekocht.
Gietmallen en hulpstukken om accu's te produceren werden gemaakt of overgenomen van collega fabrikanten. De loodproducten werden op eenvoudige manier, m.b.v. een oude juspan, juslepel en gasbrander,  zelf gegoten. Accubakken en deksels voor deze bakken en separatiemateriaal, waren gewoon in de handel verkrijgbaar. Dan hadden we ook nog de revisie accu. De oude accu werd leeggegoten en onder een verwarmingselement geplaatst. Na 5 minuten was het teer zacht en kon het binnenwerk uit de hardrubber bak getrokken worden. De bak werd weer schoongespoeld en gereinigd en kon weer opnieuw gebruikt worden. Vaak konden ook de separatoren ( die de plusplaat van de minplaat scheidde) weer opnieuw gebruikt worden.
Met een beperkt aantal accutypen kon ACIM de gehele markt bedienen, de meest verkochte accutypes waren 6 Volt modellen.  Van 1960 tot 1980 telde het bedrijfje zo'n 6 tot 10 werknemers. Van 1960 tot 1970 produceerde ACIM ook stationaire glascellen voor de PTT. Naast de productie van accu's waren er 2 man vast in dienst voor het onderhoud van accubatterijen bij o.a. PTT klanten. Het onderhoud bestond uit het bijvullen, schoonmaken en meten van deze batterijen.
Na 1975 kwam de automatisering van auto- en stationaire accu's op gang. Grote accufabrieken zoals Varta, Acifit en Hoppecke konden aan de lopende band accu's produceren. De hardrubber accu maakte plaats voor de kunststof monotop accu. De prijs daalde en het was voor bedrijven zoals ACIM ( en dat waren er toch wel heel wat in Nederland) niet meer lonend om zelf accu's te produceren. Het aantal werknemers kromp in naar 3. Ook werd er in Amsterdam een soort arbo / milieudienst in het leven geroepen die het bijna onmogelijk maakte om in het centrum van Amsterdam nog een dergelijke fabriek in stand te houden.
1985 droeg Henk Gosselink, i.v.m. het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, het bedrijf over aan ondergetekende. We verhuisden  toen meteen naar Castricum. De activiteiten werden voortgezet vanuit de schuur achter ons woonhuis in de Goudenregenlaan. Na een paar jaar konden we het woonhuis met loods aan de Ruiterweg kopen. De loods is inmiddels verbouwd en er staat een prachtig, modern pand waar alle benodigde energie wordt opgewekt door 90 zonnepanelen.
Ons assortiment is uitgebreid met o.a. zonnepanelen en toebehoren. Ook op gebied van onderhoud aan stationaire accubatterijen zijn we een begrip. M.b.v. moderne testapparatuur en computers zijn we in staat om snel, veilig en betrouwbaar stationaire accu's te testen, zowel geventileerd als onderhoudsvrij.
Er is veel veranderd in acculand, ACIM heeft deze veranderingen op de voet gevolgd en het bedrijf aangepast zodat we met trots kunnen zeggen dat we een modern en goed ge-outtileerd accubedrijf zijn met een groeiende klantenkring.


Hans Gosselink
1956 -- ACIM Accubedrijf 60 jaar -- 2016